UWAŻNOŚĆ W JEDZENIU

  • Dodaj recenzję:
    • szt.
    • 63,00 zł 44,90 zł
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
    Format: 15.0x21.0cm
    Liczba stron: 238
    Wydanie: 1
    Rok wydania: 2023

    Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem

    Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem.

    Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.

    Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.

    Jan Chozen Bays nauczy cię:
    – rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu…
    – rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą
    – budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem
    – łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych
    – nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych
    – stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka
    – otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia

    Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.

    „W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?”

    – Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu